Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите му в Хелзинки с американския му колега Доналд Тръмп са били успешни и полезни, предаде Франс прес.

Вижте най-важните акценти от срещата на двамата лидери ТУК
 
"Преговорите преминаха в откровена и делова обстановка. Смятам ги за много успешни и много полезни", заяви Путин на пресконференция след преговорите.
Путин заяви, че Студената война е приключила и че САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно, предаде ТАСС.

"За всички е очевидно, че двустранните отношения преживяват сложен период, обаче тези трудности и тази напрегната обстановка нямат обективни причини. Студената война отдавна приключи, епохата на остро идеологическо противопоставяне на двете страни остана далеч в миналото, обстановката в света кардинално се промени", заяви руският президент.

Световни медии, присъствали в Хелзинки: Тръмп намигна на Путин (ВИДЕО)

Владимир Путин
БГНЕС

"Днес и Русия, и САЩ се сблъскват със съвършено различни предизвикателства - опасно дебалансиране на механизмите на международната сигурност и стабилност, регионалните кризи, разпространяването на терористичната заплаха и трансграничната престъпност, нарастването на проблемите в световната икономика, екологични и други рискове. Справянето с всички тези проблеми е възможно само с обединени усилия", заяви Путин.
 
"Надявам се да стигнем до такова разбиране и с американските партньори", добави руският президент.
 
"Днешните преговори отразиха съвместното ни с президента Тръмп желание да поправим негативната ситуация в двустранните отношения, да набележим първите стъпки по оздравяването им, възстановяване на приемливо равнище на доверие и връщане към сътрудничеството от предишното ниво по всички въпроси от взаимен интерес", каза Путин.

Тръмп предизвика скандал в САЩ, не вярвал в US разузнаването за руска намеса в изборите
 

Доналд Тръмп
БГНЕС

Руската държава не се е месила в американските изборни процеси и е готова да работи в съвместни групи по киберсигурност, заяви Путин.
 
"Президентът Тръмп за пореден път повдигна темата за така наречената руска намеса в изборните процеси в САЩ. Наложи ми се да повторя това, което вече съм казвал нееднократно, включително в лични срещи с президента - че руската държава никога не се е месила и не възнамерява да се меси в американските вътрешни дела, включително в изборния процес", заяви Путин.

Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ВИДЕО)

Руският президент призна, че позициите на Москва и Вашингтон за Крим се разминават, но за Русия този „въпрос е закрит“.
 
„Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея. Той говори за незаконното присъединяване на Крим към Руската федерация“, констатира Путин и добави: „Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че сме провели референдума в строго съответствие с международното право, в съответствие с устава на ООН. За нас, за Русия, този въпрос е закрит. Точка!“, подчерта той.
Тръмп: Срещата на четири очи с Путин беше добро начало

Доналд Тръмп и Владимир Путин
БГНЕС

Руският президент каза, че "като цяло е доволен" от днешните преговори в Хелзинки.
 
"Като цяло сме доволни от първата ни пълномащабна среща. Добре си поговорихме с президента Тръмп и се надявам, че по-добре се разбираме, за което съм му благодарен. Разбира се, остават множество проблеми и не можахме да премахнем всички залежали проблеми, това беше невъзможно, но смятам, че направихме първата важна крачка в тази насока", заяви Путин.

Доналд Тръмп коментира в серия от туитове отношенията с Русия
 
Смятам руския президент Владимир Путин за съперник, но в добрия смисъл на думата, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с руския си колега след преговорите им в Хелзинки, предаде ТАСС.
 
"Нарекох го съперник, съперник в добрия смисъл на думата. И смятам, че думата "съперник" в случая е комплимент", каза Тръмп.
 
Отношенията между Вашингтон и Москва никога не са били по-лоши от сега, но положението се промени след американско-руската среща на върха в Хелзинки, добави той.

Тръмп планира да се кандидатира за втори мандат през 2020 г.
 
"Дори във времето на напрежение през Студената война, когато светът беше съвсем различен от сегашния, САЩ и Русия бяха в състояние да поддържат траен диалог. Но отношенията ни никога не са били по-лоши, отколкото сега. Все пак това се промени преди около четири часа, убеден съм в това", каза Тръмп.
 
Той изрази увереност, че Русия ще сътрудничи на САЩ в усилията по денуклеаризация на Северна Корея и че с Путин са се договорили да продължат започнатите обсъждания.

Тръмп похвали Тереза Мей за ЕС, оказаха се и единни в позицията към Русия
 
интерес на страните ни е да продължим тези дискусии и се договорихме да го правим. Уверен съм, че в бъдеще ще се срещаме често и разчитам, че ще можем да решим всички проблеми, които обсъдихме днес", каза Тръмп.
 
"Дипломацията и съвместната работа са за предпочитане пред конфликтите и враждебното отношение, продуктивният диалог е добър не само за САЩ и за Русия, но е добър и за целия свят", отбеляза президентът на САЩ. Той нарече диалога си с Путин в Хелзинки "прям, открит и дълбоко продуктивен".
БТА, БГНЕС