Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Мнозинството чуждестранни журналисти, командировани в Хелзинки за срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, са уверени, че по време на протоколната част от срещата американският държавен глава е намигнал на руския си колега, предаде ТАСС.
 
Дискусията по въпроса се завърза в пресцентъра във финландската столица, в който се събраха стотици журналисти, за да отразяват преговорите между лидерите на двете страни.
 
Моментът, който предизвика споровете, беше, когато Путин и Тръмп излязоха пред медиите за встъпителните изявления преди срещата лице в лице в президентския дворец в Хелзинки. На кадрите се вижда как американският президент, който седеше отдясно на Путин, гледа към руския си колега и сякаш му намигва.

Тръмп: Срещата на четири очи с Путин беше добро начало
 

Малка анкета на кореспондента на ТАСС сред останалите журналисти, показа, че мнозинството не се съмняват, че е станало именно това. В същото време някои медийни представители гледат скептично на това, че става дума за намигване.
 
Журналистите, които традиционно отделят голямо внимание на невербалните сигнали на политиците - техните мимики и жестове - с голям интерес обсъждаха и как би могло да се опише изражението на лицето на Тръмп, с което той е влязъл в президентския дворец.

Путин: Студената война отдавна приключи, САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно
 
Някои го описаха като съсредоточен, което е нормално преди важна среща, отбелязва ТАСС. Други смятат, че Тръмп с целия си вид е демонстрирал недоволство от това, че руският лидер е пристигнал на срещата със закъснение, той прекарал в своя хотел допълнителни 40 минути. Сред версиите за по-нататъшното развитие на ситуацията се срещаше и такава, че в отговор Тръмп пристигнал на мястото на срещата на върха 20 минути по-късно.

Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ВИДЕО)
 
Но намигването на Тръмп, ако е имало такова, леко би противоречало на последната версия, отбелязва ТАСС. След приветствените слова между Путин и Тръмп започнаха разговорите лице в лице. Срещата в този формат продължи повече от два часа. След това лидерите се отправиха за среща в разширен състав с участието в това число на руския министър на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.
БТА