В Хелзинки приключи срещата на четири очи между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, предаде Интерфакс.

Срещата е продължила два часа и 10 минути вместо планираните час и половина.

Путин и Тръмп разговаряха в Готическата зала на президентския дворец в Хелзинки при закрити врати, без присъствието на медии.

Президентът на САЩ определи като "добро начало, много добро начало" срещата си на четири очи с руския президент. Тръмп направи краткия коментар пред журналисти на конферентна маса, заобиколен от членове на американската делегация, в началото на работен обяд след двучасовата среща с Путин.

Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ВИДЕО)

Президентите на Русия и САЩ започнаха преговорите с размяна на кратки приветствия. Путин пръв започна разговора с Тръмп, но в присъствието на медиите каза само няколко думи, отбелязвайки, че се радва да се срещне с Доналд Тръмп и възнамерява да обсъди с него руско-американските отношения и световните проблеми. Неговият събеседник също заяви, че е готов да обсъди широк кръг от въпроси - от търговията и военното сътрудничество до отношенията с Китай и натрупалите се за Русия и САЩ проблеми.
Тръмп потвърди плана за протичане на срещата - първо на четири очи между него и Путин, после с участието на членовете на делегациите.

Започна срещата между Тръмп и Путин (ВИДЕО)

В откритата за медиите протоколна част от преговорите двамата лидери казаха точно това, което искаха да кажат, въпреки опитите на журналистите да им зададат въпроси в самото начало на срещата в разрез с установената практика. В началото на разговорите президентите не се ръкуваха, тъй като се срещнаха и си стиснаха ръцете в друга зала при традиционната церемония за общи снимки, но след кратките изявления Тръмп все пак протегна ръка и Путин я стисна.

Доналд Тръмп и Владимир Путин
БГНЕС

Доналд Тръмп коментира в серия от туитове отношенията с Русия

Телевизия Си Ен Ен цитира неназован американски правителствен служител, според когото Тръмп е поискал разговор на четири очи с Путин в началото на срещата, за да избегне изтичане на информация, да не позволи на своите съветници да се намесват в обсъжданията, а също да си състави собствено мнение за руския президент и да изгради лични отношения, посочва ТАСС.

Доналд Тръмп и Владимир Путин
БГНЕС

БТА