/ / Thinkstock/Getty Images
Русия и САЩ са стигнали точката на замръзване, пише в. "Комерсант" в заглавие на интервю с Тимъти Колтън, професор от Харвардския университет.
 
"Студът" в отношенията между Русия и САЩ не е само липса на топлина. В тях се е върнала някогашната враждебност, граничеща с омраза. Всяка седмица идват нови потвърждения за непрекъснатата ескалация, започнала през зимата на 2013/2014 г., посочва политологът. Това според него предизвиква силна тревога, доколкото Русия и САЩ са "много влиятелни играчи - потенциалът им е напълно достатъчен, за да предизвика при по-нататъшно противопоставяне най-силни трусове в света".

В САЩ изпробваха система за предупреждение при извънредни ситуации
 
Всяка от ключовите държави действа с оглед собствената си вътрешнополитическа ситуация. В САЩ определящи фактори са уникалната личност на Доналд Тръмп и широко разпространените подозрения, че победата му на президентските избори се дължи поне отчасти на намеса от страна на Москва. В Русия най-големият проблем е политическата стагнация - неизбежен резултат от двайсетгодишното управление на един и същ човек, който не предвижда да признае, че е допускал грешки или неверни решения, отбелязва Колтън.
 
Историята, включително скорошното кратко "рестартиране" при управлението на президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев, ни учи, че руско-американските отношения е по-вероятно да се подобрят при обновяване на ръководството в двете държави. Но при днешното съчетание от нестабилност във Вашингтон и инертност в Москва изобщо не може да се говори за пробив в обозримо бъдеще, смята американският аналитик.

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен (ВИДЕО)
 
Покупката на руски зенитни ракетни комплекси С-400 от Индия превръща руските оръжия в потенциална заплаха за САЩ, пише в. "Независимая газета".
 
На 5 октомври Индия подписа с Русия договор за купуване на системи за противовъздушна отбрана С-400. Цената е 5,2 млрд. долара според индийски източници, цитирани в медиите.
 
Руско-индийската сделка е предизвикателство за САЩ в момент, когато те променят военната си стратегия. По-рано във фокуса й бяха ислямистите, а сега средствата се насочват за възпиране на Русия и Китай. Американските генерали са разтревожени също от възможността руски системи С-400 да купи и Турция, коментира "Независимая газета".

Путин: Студената война отдавна приключи, САЩ и Русия трябва да решават проблемите заедно
 
Според генерал Джоузеф Вотел, оглавяващ Централното командване на САЩ, продажбата на руски оръжия за Индия показва, че за американците става все по-трудно да се противопоставят на руските въоръжени сили.
 
САЩ са разтревожени и от модернизацията на руски подводници. Те вече могат да действат незабелязано дори край тяхното крайбрежие. При това, както казва адмирал Джеймс Фого, командващ американските военноморски сили в Европа, "от своите подводници руснаците могат да стигнат с крилати ракети до всяка столица в Европа".

Тръмп към Путин: Светът иска да се разбираме (ВИДЕО)
 
Пентагонът променя приоритетите си на няколко фронта наведнъж. Председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд препоръча прехвърляне на американски войски и военна техника в чужбина с оглед да се акцентира далеч повече върху противодействието срещу Русия и Китай, отбелязва "Независимая газета".
БТА