Властовите отношения са все по-неясни, всеобщите ценности се разрушават, предупреди Гутериш
Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш започна днес речта си пред сесията на Общото събрание на световната организация с думите, че светът "страда от тежка форма на "разстройство, свързано с дефицит на доверие", предаде АП. При откриването на заседанието на най-високо равнище лидерът на ООН нарисува мрачна картина, като посочи увеличаването на поляризацията и популизма в отделните държави, отслабването на сътрудничеството между тях и "крехкото" доверие в международните институции.
 
Гутериш каза, че демократичните принципи са "под обсада". Той подчерта, че сега, повече от всякога, се нуждаем от мултилатерализъм, тъй като светът става "все по-хаотичен", предаде АФП.

Премиерът на Нова Зеландия и бебето й взеха вниманието на ООН

Президенти, министър-председатели, монарси и водещи министри от 133 държави са заявили участие на едноседмичната сесия. Сред тях има радетели за международен ред, както и популистки лидери като президентите на САЩ Доналд Тръмп, на Полша Анджей Дуда и италианския премиер Джузепе Конте, посочи АП.
 
Откривайки шестдневните дебати на 193-те държави членки на световната организация, генералният секретар изтъкна още, че и в Съвета за сигурност на ООН разделенията са сериозни. По двата ключови въпроса тази седмица - Иран и Северна Корея, 15-те членове на най-висшата инстанция на ООН не говорят с един глас, каза Гутериш.
 
Дори европейците да се съгласят да намалят влиянието на Иран в Близкия Изток, те са в разнобой с Доналд Тръмп във връзка с оттеглянето му от ядрената сделка от 2015 г. за Иран. И ако през 2017 г. на три пъти имаше единодушно налагане на санкции на Пхенян, Русия и Китай все по-открито призовават Вашингтон, (който отказва) да направи жестове за даване на начало на освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие.
 
Смях и оживление в залата, докато Тръмп се хвали с постижения пред ООН

"Днес световният ред е все по-хаотичен, властовите отношения са все по-неясни, всеобщите ценности се разрушават", предупреди Гутериш с песимистичен тон, предаде Франс прес. Да припомним също подложените на атака демократични принципи, подкопаването на върховенството на закона, растящата безнаказаност". "Колкото по-свързан става светът, толкова по-фрагментирани са обществата", каза със съжаление Гутериш.
 
Със сигурност светът става "многополюсен", "но многополюсността сама по себе си не е гаранция за мир или за глобално решение на проблемите", смята генералният секретар. "Днес, с промените в равновесието на властта, рисковете от конфронтация може да нараснат", предупреди той. "Трябва да подновим ангажимента си към ред, основан на правила, като ООН ще бъде в центъра", акцентира Гутериш, призовавайки за възстановяване на доверието на народите в едно по-добро бъдеще.  "Нашата неспособност да сложим край на войните в Сирия, в Йемен и другаде е скандална", каза още Гутериш. "Рохингите са в изгнание, "палестинците и израелците остават в безкраен конфликт, като решението за две държави се отдалечава", изброи той.
 
129 държави подписаха декларация на САЩ за борба с наркотиците

Накрая Гутериш каза, че усилията за ограничаване на затоплянето на планетата - "непосредствена опасност за съществуването ни", бяха до голяма степен неадекватни. Той смята, че светът е достигнал "ключов момент" в глобалното затопляне и рискува необратими промени в климата, ако световните лидери не предприемат действия през следващите две години. "Трябва да сме по-амбициозни и да докажем, че можем да действаме в спешна ситуация", настоя Гутериш.
 
Ръководителят на ООН нарече технологичния напредък едно от "епохалните предизвикателства", пред които светът е изправен, предаде АП.
БТА