В реч от трибуната на ООН американският президент Доналд Тръмп благодари на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за смелостта му и предприетите стъпки. "Но Пхенян трябва да направи още много и санкциите срещу него остават", уточни след това президентът, цитиран от Ройтерс.

Смях и оживление в залата, докато Тръмп се хвали с постижения пред ООН

Gulliver/Getty Images


Тръмп също предупреди европейските страни да не бъдат зависими от руските енергоносители, предадоха световните агенции. "Германия ще стане тотално зависима от руската енергия, ако не промени курса си незабавно", заяви той и похвали Полша за разработването на алтернативни тръбопроводи, информира ДПА.

Какви акценти постави в речта си американският президент?

Американският президент порица и ОПЕК, като изтъкна, че цените на петрола трябва да се понижат. "САЩ са станали най-големият износител на енергоносители в света", заяви той и допълни, че Америка е готова да доставя петрол, природен газ и въглища. По думите му "страните от ОПЕК, както обикновено, обират целия останал свят". "Защитаваме много от тези страни безплатно, а в замяна от тях получаваме високи цени на петрола, това не е хубаво", подчерта Тръмп. "Искаме те да спрат да повишават цените и да започнат да ги понижават", апелира той.

Доналд Тръмп каза, че САЩ ще реагират, ако режимът на Асад използва химически оръжия в Сирия, съобщиха АФП и Ройтерс.
 

Gulliver/Getty Images


Преди словото си пред Общото събрание на ООН президентът на САЩ коментира и политиката на страната към Иран. "Иранците нямат избор и трябва да се променят, преди да може да се проведе среща с тях", каза Тръмп, но уточни, че в бъдеще очаква страхотни отношения с Техеран, предаде Ройтерс.

Тръмп разкритикува Иран в речта си на Общото събрание на ООН

САЩ повече няма да толерират несправедливи търговски споразумения, които разрешават на страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в Америка, да субсидират стоките си, да вземат на прицел сектори на американската икономика и да манипулират валутата си, за да спечелят нечестни предимства, заяви още в речта си пред Общото събрание на ООН американският президент.
 

Gulliver/Getty Images


"САЩ няма повече да позволяват да се възползват от тях", каза държавният глава, подчертавайки, че това е останало в миналото и САЩ "вече няма да толерират такава злоупотреба", информира АП. Тръмп заяви, че изпитва голямо уважение към китайските лидери, но американският дисбаланс в търговията с Пекин "не може да бъде толериран".
 

Gulliver/Getty Images

БТА