Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали днес от трибуната на ООН "смелата" си инициатива за мир със Северна Корея, предаде АФП. Той обаче предупреди, че международните санкции срещу Пхенян ще останат "в сила до освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие".

Преди една година, от същата трибуна, президентът на САЩ нападна остро севернокорейския лидер Ким Чен-ун и заплаши Северна Корея с "пълно унищожение", припомни АФП. Днес Тръмп вече не нарича Ким "Човека ракета", посланието му е различно и носи благодарност, отбеляза АП.
 

Gulliver/Getty Images


Пред Общото събрание Тръмп каза, че оценява стъпките, предприети от Ким за освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие.

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен

Американският президент посочи, че "реактивните снаряди и ракетите вече не летят" от Северна Корея и не заплашват съседите й. Независимо от похвалите на Тръмп обаче, американската администрация изтъкна, че Пхенян се движи мудно към изпълнение на целите, поставени на срещата на върха в Сингапур, посочва АП.

Думите му предизвикаха смях и шумно оживление сред присъстващите десетки държавни глави и делегати в залата. "Не очаквах такава реакция, но няма проблем", отвърна Тръмп.
 

Gulliver/Getty Images


Според него САЩ сега са "по-силна, по-сигурна и по-богата страна", отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2017 г.  "Ние защитаваме Америка и американския народ, защитаваме също и света", отбеляза президентът. Тази администрация отстоява американския суверенитет и не желае "да управлява, да контролира и да бъде хегемон в глобален мащаб", продължи държавният глава.

Още акценти от речта на Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН

САЩ зачитат правото на всяка страна да спазва своите обичаи, вяра и традиции и никога няма да поучават другите страни как да живеят, работят и каква религия за изповядват, но очакват и другите страни "да зачитат американския суверенитет в замяна", подчерта Тръмп.
 
 
БТА