/ БГНЕС
Сто двадесет и девет страни подписаха в ООН подготвена от САЩ декларация за борба с наркотиците, които според президента Доналд Тръмп са заплаха за общественото здравеопазване и националната сигурност, предаде Ройтерс.
 
За да участват в срещата на високо равнище с Тръмп в ООН, посветена на борбата с наркотиците, страните трябваше да подпишат едностраничен "призив за действие за справяне с проблема с наркотиците".

Премиерът Борисов говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк
 
Тръмп, който отдавна се изказва пренебрежително за ползата от ООН, днес заяви, че "потенциалът (на ООН) бавно, но сигурно бива осъществен".
 
Страните, които подписват декларацията на САЩ с необвързващ характер, обещават да разработят национални планове за действие за понижаване на търсенето на наркотици чрез образование, да положат повече усилия в лечението, да укрепят международното сътрудничество в правосъдието, правоприлагането и здравеопазването и да осуетяват производството.

Борисов се ръкува с президента Тръмп
 
"Ако предприемем тези стъпки заедно, можем да спасим живота на безброй хора по всички краища на света", заяви Тръмп.
 
"Наркотиците са свързани с организираната престъпност, незаконните финансови потоци, корупцията и тероризма. Жизненоважно за общественото здравеопазване и националната сигурност е да се борим с наркозависимостта и да спрем всички форми на трафик и контрабанда, които осигуряват финансиране на престъпните транснационални картели", каза още президентът на САЩ.

Доналд Тръмп
БГНЕС

На срещата на върха за мир по случай 100-годишнината от рождението Нелсън Мандела, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова страните по света да надграждат наследството му.
 
Мандела е лежал 27 години в затвора за борбата си срещу расисткото правителство в РЮА. Срещата на върха за мир отбеляза и 70-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека. РЮА откри статуя на Мандела в централата на ООН в Ню Йорк по повод срещата на върха. "Днес си спомняме за един мъдър и достоен човек, който неуморно работеше за мир и достойнство за хората навсякъде. Това е целта на нашата организация, а като лидери това е нашата отговорност", каза Гутериш.
 
"Нека се ангажираме да надграждаме наследството, за да могат всички хора навсякъде да се радват на мир, благоденствие и устойчиво развитие", добави той.
БТА