Русия прекрати участието си в Договора за ядрените сили със среден обсег от времето на Студената война след подобен ход на Съединените щати, пише Ройтерс от Москва. Това обяви президентът Владимир Путин и инструктира правителството да не инициира преговори за разоръжаване с Вашингтон.

"Ще постъпим по следния начин. Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, и ние го прекратяваме", каза Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.
 
САЩ спират да изпълняват задълженията си по ракетен договор с Русия

Отношенията на Москва със Запада са в най-ниска точка заради редица проблеми, сред които руската анексия на Крим от Украйна, твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ, както и ролята на Русия в нападението с нервнопаралитично вещество във Великобритания, посочва Ройтерс.
 
Спорът за Договора за ракетите със среден обсег е още един елемент от влошаващите се отношения на Русия със САЩ и със Запада като цяло. "Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, прекратяваме го и ние", цитира Ройтерс Путин, който каза това на среща с министрите на отбраната и на външните работи, предавана по телевизията.
 
Съединените щати обявиха вчера, че ще се изтеглят до шест месеца от Договора с Русия за ракетите със среден обсег, ако Русия не прекрати нарушенията според САЩ на този важен договор за контрол над въоръженията, сключен между СССР и САЩ през 1987 г.
 
Путин: Русия е готова за диалог със САЩ по най-широк кръг въпроси

На срещата на Путин с двамата министри, външният министър Сергей Лавров обвини САЩ, че нарушават договора за ракетите, както и други оръжейни договори, като Договора за неразпространение на ядрените оръжия, добавя Ройтерс. Руският президент напомни, че Москва от години поставя въпроса за преговори за разоръжаване, но през последните години нейните партньори не подкрепят тези инициативи. "Напротив, през цялото време се търсят предлози за разрушаване на вече създадената система за международна сигурност", подчерта Путин.

Путин съобщи, че в Русия е започнала работа по създаване на нови оръжия заради аналогични действия на САЩ. Ще бъде започната разработка на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

"Съгласен съм с предложенията на министерството на отбраната за започване на работа по "приземяване" на ракетите "Калибър" и откриване на ново направление - създаване на хиперзвукова ракета с наземно базиране, със среден обсег", каза Путин, цитиран от ТАСС.
БТА