84 000 "жълти жилетки" са участвали в протестите във Франция през днешната девета поредна събота на протести срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, съобщи телевизия Бе Еф Ем (BFMTV), позовавайки се на данни на полицията. В Париж демонстрантите са били 8000.

Арести във Франция в поредния ден на протести на „жълтите жилетки”

БГНЕС

Френската полиция използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи "жълти жилетки" край Триумфалната арка в Париж, предаде Ройтерс. Това стана, след като някои от демонстрантите замериха полицаите с камъни и боя.

Хиляди демонстранти образуваха шумно, но мирно шествие по големите булеварди с луксозни магазини в Северен Париж близо до мястото, където при газова експлозия в хлебопекарна рано сутринта загинаха двама пожарникари и испанска туристка, а близо 50 бяха ранени.
 
Центърът на френската столица бе блокиран поради опасения от ново насилие от страна на радикални елементи сред движението на "жълтите жилетки". Мостовете на река Сена бяха затворени, а официални сгради като парламента и президентската резиденция бяха отцепени с полицейски заграждения.

Доверието към Макрон продължава да пада
 
Група протестиращи се събраха също и на най-прочутото парижко авеню, "Шанз-Елизе", където имаше сцени на насилие през последните седмици. Много от тях скандираха призиви за оставката на Макрон.
 
До късния следобед нямаше сериозни сблъсъци с полицията.

БГНЕС

Общо задържаните в цяла Франция днес са 240, от които 200 са оставени в ареста.

Френското правителство изпрати в парламента закона с отстъпките към „жълтите жилетки“

БГНЕС

Хиляди участваха в шествия и в южните градове Бордо и Тулон, както и в източния град Страсбург и в град Бурж, в Централна Франция.
БТА