/ БГНЕС
Френското правителство изготви за рекордно кратко време законопроекта с отстъпките на президента Еманюел Макрон към протестното движение на "жълтите жилетки", предаде ДПА, като се позова на правителствения говорител Бенжамен Гриво.
 
Текстът е бил обсъден на заседание на кабинета тази сутрин и внесен в парламента по обяд.

Френското правителство предложи по 300 евро бонус за изтощените от протестите полицаи
 
Между 3,8 милиона и 5 милиона домакинства ще получат месечно увеличение от 100 евро на държавната помощ за нископлатени работници.

Други 3,8 милиона домакинства пък ще спечелят около 325 евро годишно от възстановяването на данъчно облекчение за пенсионери с под 2000 евро месечен доход.
 
Законът изпълнява и обещанието на Макрон да се позволи на работодателите да дават освободен от данъци бонус в края на годината, а плащанията за извънреден труд да са необлагаеми.

Френското правителство призна грешките си в кризата с протестите на „жълтите жилетки“
 
Дългосрочният отговор на френския президент на протестното движение - национална консултация по широк кръг публични политики - би трябвало да приключи до средата на март, прогнозира Гриво. По въпроси, по които е постигнат консенсус, правителството ще се стреми да вземе конкретни решения до края на март или средата на април.

Пети пореден уикенд: Протести, арести и напрежение в Париж (СНИМКИ)
БТА