Протести Франция
Протести Франция / БГНЕС
Френското правителство предложи днес по 300 евро бонус на полицаите, охраняващи протестите, предаде Асошиейтед прес.
 
Според правителствените изчисления бонусът ще бъде изплатен на 111 000 полицаи и военни и ще струва на държавата 33 милиона евро.

Френското правителство призна грешките си в кризата с протестите на „жълтите жилетки“
 
Очаква се Националното събрание, долната камара на френския парламент, да проведе дебати по въпроса при обсъждането на бюджета за 2019 г.
 
С бонуса правителството се опитва да успокои полицаите, които искат по-добри условия на труд, отбелязва Асошиейтед прес.

Пети пореден уикенд: Протести, арести и напрежение в Париж (СНИМКИ)
 
По-рано този месец френският президент Еманюел Макрон пое ангажимент да бъде осигурено извънредно заплащане на полицаите заради охраната на протестите. Вчера два полицейски синдиката обявиха, че утре полицаите ще изпълняват само най-неотложните си дейности като протест срещу професионалната квалификация на полицията и други бюджетни въпроси.
 
За днес е планирана среща между френския министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер и представители на профсъюзите. Не е ясно дали предложените допълнителни възнаграждения ще успокоят нарастващия гняв в редиците на полицията.

Десетки задържани преди протестите на „жълтите жилетки“ в Париж
 
Вместо бонус полицейските синдикати искат да бъде заплатен извънреден труд в размер на хиляди часове, който е бил натрупан през годините.
 
Профсъюзът "Алианс" прикани правителството да инвестира в реформиране на полицията и призова полицаите утре да си стоят в полицейските участъци и да реагират само на спешни сигнали.

Макрон обеща увеличение на минималната заплата във Франция
БТА