/ БГНЕС
Доверието на френския народ към президента Еманюел Макрон спада с бързи темпове на фона на протестите през последните няколко месеца на "жълтите жилетки", сочи социологическо изследване, цитирано от ДПА.
 
Едва 23 процента от населението има доверие към Макрон според проучването на институтите за изследване на общественото мнение "Севипоф" и "Опиниънуей". За година този показател е спаднал с 13 процентни пункта. Освен това само 25 процента от анкетираните имат доверие към премиера Едуар Филип. От средата на ноември Франция е обхваната от протестите на "жълтите жилетки", при които демонстрантите често пъти влизат в сблъсъци с полицията.

„Жълтите жилетки“ се готвят за осми ден на протести срещу правителството
 
Движението им, което до голяма степен е без ясно изразени водачи, първоначално искаше да бъде отменено повишение в акциза на горивата. Наред с останалите искания обаче някои протестиращи призоваха и Макрон да бъде отстранен от длъжност. В това време френският президент обяви скъпоструващи мерки в областта на данъците и възнагражденията, за да успокои недоволството на протестиращите. Демонстрациите обаче продължиха из цяла Франция.
 
Миналата събота в Париж отново протестите прераснаха в прояви на насилие, а по официални данни броят на протестиращите същия ден е достигнал 50 000. Това беше повече в сравнение с последните дни на декември, но въпреки това далеч по-малко в сравнение с участвалите в първия уикенд на протестите над 280 000 души. Днес в цяла Франция ще бъдат разположени близо 80 000 служители на силите за сигурност поради опасенията от нови размирици.
БТА