Израелската армия в едно от военните учения
Израелската армия в едно от военните учения / Guliver/Getty Images
Ливанската армия съобщи, че е изстреляла сълзотворен газ срещу израелските сили в отговор на нападенията с димни гранати, изстреляни от израелците в района на Бастра в южната част на страната, предаде Ройтерс.

"Части на израелския враг нарушиха линията на изтегляне и изстреляха димни гранати по патрул на ливанската армия, който придружаваше булдозер, премахващ земен насип, издигнат от израелския враг северно от линията на изтегляне, синята линия, в района на Бастра", се казва изявление на ливанската армия.

Настоящата демаркационна линия между двете страни е известна като Синята линия - граница, начертана от ООН, която отбелязва линията, до която израелските сили се оттеглиха, когато напуснаха Южен Ливан през 2000 г.

"Ливанският патрул отговори на нападението със сълзотворни гранати... и ги принуди да се изтеглят към окупираните планински територии", се казва още в текста.

От своя страна израелските военни твърдят, че насилието е започнато от страна на Ливан. "Преди малко войници на Войсковите сили за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) забелязаха лопата на инженерно превозно средство да пресича Синята линия от Ливан на израелска територия в района на планината Дов", се казва в изявление на израелските сили. "В отговор войниците от ЦАХАЛ използваха средства за разпръскване на безредици", се казва още в него.

ЮНИФИЛ, мироопазващите сили на ООН в района, съобщиха, че днес е имало напрежение.

"Днес имаше напрежение. ЮНИФИЛ е в контакт със страните, за да намали напрежението и да предотврати недоразумения. В момента сме на място, наблюдаваме ситуацията и се опитваме да върнем спокойствието в района", заяви Андреа Тененти, говорител на ЮНИФИЛ.
Симеон Томов/БТА