Остра реакция от редица мюсюлмански страни след посещението на израелския крайнодесен министър Итамар Бен-Гвир в комплекса на джамията Ал-Акса. Храмът в Източен Йерусалим е третото най-свято място в Исляма след джамиите в Мека и Медина. Храмовият хълм, както го наричат израелците, е свещено място и за юдаизма. Хора от други религии могат да го посещават, но право да се молят имат единствено мюсюлманите, съобщи NOVA.

През 2000 г. подобна визита на Ариел Шарон, който тогава е лидер на опозицията, отприщи второто палестинско въстание. Няма информация министър Бен-Гвир да се е молил в храма. Мюсюлманските страни осъдиха появата му там като провокация и заподозряха опит да се промени статутът на Ал-Акса. Премиерът Бенямин Нетаняху отрече подобни намерения.

Израелските сили убиха трима палестинци

Правителството на Израел няма да се даде на организация от убийци, на презряна терористична организация. Храмовият хълм е най-важното място за народа на Израел. Той е отворен за всички. Мюсюлманите идват тук, християните - също. И да - също и евреите. Нашето правителство няма да позволи раситска дискриминация. Нека на Хамас да им е ясно - няма да се предадем, няма дори да ни мигне окото”, каза Бен-Гвир.

„Нахлуването в джамията Ал-Акса на израелския министър Бен-Гвир е опасна провокация към чувствата на палестинците. Призоваваме нашите хора да осуетяват подобни атаки, които целят да превърнат джамията в еврейски храм, в разрез с всякакви норми, ценности и споразумения”, заяви Мохамад Щайе, премиер на Палестина.