Алжир протест
Алжир протест / БГНЕС
Най-малко един протестиращ загина при масово шествие срещу кандидатурата на алжирския президент Абделазиз Бутефлика за пети мандат, предаде ДПА, цитирайки съобщение на правителството и на роднина на жертвата.
 
Вътрешният министър Нуредин Бедуи съобщи, че загиналият е Хасан бен Кеда, син на покоен алжирски политик. Той е участвал в протест в столицата Алжир вчера. "Аутопсията ще установи причините и обстоятелствата около смъртта му", добави той в туит.

Многохилядни протести в Алжир срещу пети мандат на президента
 
Това е първият смъртен случай, свързан със започналите преди повече от седмица протести в цялата страна срещу решението на президента да се кандидатира на изборите следващия месец, отбелязва ДПА.
 
Брат на загиналия протестиращ обвини за смъртта му това, което нарече "управляващата банда и нейните биячи". Той добави в изявление, публикувано онлайн, че петдесетинагодишния Бен Кеда е загинал при сблъсък между полицията и "бандити, които не са свързани с протестиращите".

Алжир протест
БГНЕС

Десетки хиляди алжирци излязоха вчера на улиците в различни части на страната, протестирайки срещу решението на Бутефлика да се бори за преизбиране. При сблъсъци бяха ранени 56 полицаи, а 45 участници в протестите бяха арестувани, припомня ДПА.
БТА