Алжир
Алжир / БГНЕС
Над 10 ранени при сблъсъци между демонстранти и полиция в столицата
Повече от 10 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция в алжирската столица - град Алжир, предаде Франс прес.
 
Няколко десетки хиляди души в цялата страна участваха в протести, преобладаващо мирни, срещу изгледите 81-годишният президент Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за пети мандат, на които скандираха антиправителствени лозунги.

В столицата, близо до президентството, се стигна до стълкновения между полицията и младежи, които замеряха силите на реда с камъни. Повечето демонстранти обаче се разпръснаха без инциденти.

Алжир
БГНЕС

Алжир
БГНЕС

Изпочупени бяха витрините на няколко магазина, подпалени бяха банков клон и автомобил. Кореспонденти на АФП съобщават, че поне десет души са пострадали от удари с палки, хвърлени обратно от полицаите камъни, избухнали сълзотворни гранати или от обгазяване.
 
Многобройните демонстрации из страната са приключили без инциденти. Обявявайки на 10 февруари кандидатурата си за изборите на 18 април, Бутефлика, който е на власт от 1999 г. и не е в добро здраве, отприщи най-бурните протести в страната от 20 години и, което е безпрецедентно, те са насочени пряко срещу него.

Алжир
БГНЕС

БТА