взрив
взрив / iStock/Getty Images
Най-малко 75 души са загинали при експлозията на камион цистерна с бензин в Хаити малко след полунощ в понеделник, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Взривът е отприщил огнено кълбо, което е помело по пътя си домове и бизнеси във втория по големина град в страната Кап Аитиен.

Часове след експлозията сгради и преобърнати автомобили все още димяха, докато пожарникари покриваха изгорелите тела на жертвите с бели чаршафи и ги товареха в камион, посочва агенцията.

Най-малко 50 загинаха при експлозия на цистерна с бензин в Хаити

Премиерът на Хаити Ариел Анри, който е лекар, посети болницата, в която са настанени ранените, превързани от глава до пети и борещи се за живота си на фона на недостиг на лекарства и персонал. В страната е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Карибската държава страда от остър недостиг на горива, тъй като веригата за доставки отчасти е в ръцете на банди. Хаити е в тежка криза след убийството на президента Жовенел Моиз на 7 юли т.г. и земетресението с магнитуд 7,2 няколко седмици по-късно, което отне живота на над 2200 души и разруши десетки хиляди домове. В държавата с 11 милиона души население напоследък зачестиха и отвличанията, извършвани от банди.

Според първоначална информация цистерната е опитвала да избегне идващ насреща й мотоциклет, когато се е преобърнала.
 
БТА