мигранти лодка
мигранти лодка / iStock/Getty Images
63 души са спасени
Най-малко 16 души загинаха, след като лодка с мигранти се преобърна в Егейско море, близо до остров Парос, предаде Ройтерс, като се позовава на гръцката брегова охрана. Това е трето коробокрушение на лодка с мигранти край гръцките брегове през тази седмица.

Гръцките власти предприеха спасително-издирвателна операция през нощта северозападно от остров Парос с участие на авиация и морски съдове.

Телата на 12 мъже, три жени и едно дете са били намерени в района на инцидента, съобщи агенция АНА-МПА. При операцията са били спасени 63 души.

Намаляват задържаните мигранти през ноември спрямо предходния месец

На борда на лодката се предполага, че е имало 80 души. Според бреговата охрана лодката е пътувала от Турция към Италия. Не са ясни обстоятелствата, довели до потъването на лодката.

Гръцкият министър на морския флот Янис Плакиотакис заяви, че банди за трафик на хора са отговорни за трагичните инциденти.

Бандите "са безразлични към човешкия живот, като наблъскват десетки хора без спасителни жилетки в плавателни съдове, които не отговарят на най-основните стандарти за безопасност", посочи Плакиотакис в писмено съобщение.

Плакиотакис заяви пред гръцката телевизия, че Турция не успява да предотврати отплаването на подобни лодки, а трафикантите използват стари и опасни плавателни съдове без спасително оборудване на борда, предаде ДПА.

Вчера гръцките власти съобщиха, че са открили 11 тела в района на друг инцидент, при който лодка с мигранти потъна край малък необитаем остров в южната част на Гърция. При операцията бяха спасени 90 души. Бреговата охрана съобщи, че според първоначалните информации мигрантите в лодката също са искали да достигнат до Италия.

Във вторник срещу сряда през нощта лодка, в която се предполага, че са се намирали 50 мигранти, потъна край остров Фолегандрос в южната част на Егейско море. Тринайсет души бяха спасени след инцидента, но има опасения, че десетки са безследно изчезнали.
БТА