Най-малко 130 жертви при корабокрушение край италиански остров
Най-малко 130 жертви при корабокрушение край италиански остров / БГНЕС, архив
Най-малко 133 жертви при корабокрушение край италиански остров
67042
Най-малко 133 жертви при корабокрушение край италиански остров
  • Най-малко 133 жертви при корабокрушение край италиански остров

Кораб с мигранти потъна край малкия остров Лампедуза в Южна Италия; загинали са най-малко 130 имигранти от Сомалия и Еритрея. На кораба е имало общо около 500 бежанци, от които 155 души са спасени. По последни данни на спасителните служби на Лампедуза водолази открили 40 тела под корпуса на плавателния съд, който лежи на дълбочина 40 м. Още над двеста души се смятат за безследно изчезнали.

Полицията е арестувала туниски гражданин, за когото оцелели казали, че е "превозвачът". С прекарването на незаконни имигранти се занимават престъпни групи, отбелязва ИТАР-ТАСС. Място на кораб струва до 2000 евро.

Италианските власти веднага се отзоваха на трагедията, отбелязва ИТАР-ТАСС. Освен многоборйните съболезнования в Италия се говори за необходимостта от приемане на мерки на европейско равнище за недопускане на повече такива катастрофи. На Лампедуза пристигна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Анджелино Алфано, предава БТА.

Само преди няколко дни край южните брегове на Сицилия буквално пред очите на почиващите там туристи се удавиха 13 бежанци, отбелязва ИТАР-ТАСС

Италианските власти решиха да обявят национален траур за жертвите на трегедията, станала днес край бреговете на остров Лампедуза, предаде ИТАР-ТАСС.

Наймалко 130 жертви при корабокрушение край италиански остров
netinfo