/ iStock/Getty Images
Окланд, най-големият град в Нова Зеландия, ще бъде поставен в тридневен локдаун, след като бяха установени три нови случая на ковид в едно семейство, предаде ДПА.

Министър-председателката Джасинда Ардърн свика извънредна пресконференция, за да обяви мерките за Окланд. Тя се обърна с молба към новозеландците да продължат да бъдат силни и добронамерени, призна, че всички биха искали да няма повече ограничения, но каза, че начинът да се справят с трудната ситуация, е като бъдат единни.

Първа положителна проба за COVID-19 от ноември насам в Нова Зеландия

Нова Зеландия привлече вниманието на света с модела си за реагиране на коронавирусната пандемия, отличаващ се с ранни и много решителни мерки. В страната има 1974 потвърдени и вероятни случаи на ковид, 25 души са починали.

В Окланд училищата ще отворят само за деца на хора, които работят в жизненоважни области. Затварят се бизнесите, които не предлагат стоки и услуги от първа необходимост. За останала част от страната се забранява събирането на повече от 100 души на едно място и строго ще се следи за спазването на физическа дистанция. Новите мерки ще са в сила до полунощ в сряда.
БТА