Надежда Нейнски: Трябва да оценим усилията на Турция за това да няма бежански поток
Надежда Нейнски: Трябва да оценим усилията на Турция за това да няма бежански поток / darikradio.bg, архив
Надежда Нейнски: Трябва да оценим усилията на Турция, за да няма бежански поток
91725
Надежда Нейнски: Трябва да оценим усилията на Турция, за да няма бежански поток
  • Надежда Нейнски: Трябва да оценим усилията на Турция, за да няма бежански поток

Трябва да оценим усилията на Турция, които тя прави да няма бежански поток, каза в предаването „Годината" по Дарик посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Тя бе категорична, че също така не трябва да се подценяват усилията, които полагат както България, така и Европа.

Посланик Нейнски: Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна

„Турция до този момент потвърждава ангажиментите си към страната ни независимо, че няма формална база за това. Южната ни съседка съзнава тревогите на българската страна и прави всичко възможно да не допуска бежански потоци да преминат границата", посочи Нейнски.

Тя сподели, че е посетила бежански лагери в Турция и бе категорична, че е много трудно толкова големи групи хора да бъдат придвижвани от едно място на друго. „Част от българското общество мисли, че на тези бежанци им удрят камшиците и потеглят в някаква посока. Не мисля, че това е нещо реалистично", заяви Надежда Нейнски.

Дипломатът допълни, че отношенията между двете държави са добри и се развиват на базата на диалог. Тя определи опитът за преврат в Турция като изключителен шок за местното общество. „То обаче прояви единство и е единодушно, че страната е успяла да преодолее голяма опасност- опасността от гражданска война", добави посланикът.

Според Нейнски думата на 2017 г. ще бъде „трансформация".