/ БТА
На над 80 души нарасна броя на загиналите след срутването на мост в индийския щат Гуджарат. Стотици хора са паднали във водата, като десетки са тежко ранени.

Съръжението се срутило, докато е било пълно с хора, които дошли да гледат отбелязването на местни хиндуистки празници. Сред жертвите има неуточнен брой деца.
 
Кадри в социалните мрежи показват как хората висят от моста, опитвайки се да оцелеят. Инцидентът е станал в град Морби, през който минава река Мачу.

По данни на местните власти, при срутването на моста върху него е имало поне 400 души.

Инцидентът става само два дни след пускането на съоръжението след голям ремонт. Дългият 230 метра мост от колониалната епоха е построен по време на британското управление на Индия през 19-ти век.
 

Индия мост
БТА


Премиерът Нарендра Моди контролира лично спасителната операция, в която се включиха и местни жители. Спешни екипи от съседни окръзи са изпратени да помагат в спасителните дейности.

Не е ясно каква е причината за срутването на моста, но местните власти предполагат, че е имало пренаселеност заради празниците за фестивала Дивали.

Опозицията обвини правителството, че преди мостът да бъде отново отворен за обществеността, не му е била направена цялостна техническа оценка, както и такава за тежестта, която може да понесе.

Съоръжението е било затворено за ремонт в продължение на половин година.