/ ThinkStock/Getty Images
Над 700 мъртви морски костенурки са били открити през последната година в Гърция, съобщи организацията за защитата им "Архелон", предаде АНА-МПА, цитирана от телевизия Скай.

Според организацията, този брой е трагичен рекорд от началото на работата на мрежата за спасяване на костенурките през 1992 г. През предишните години са били регистрирани по около 500-600 мъртви костенурки.

Спряха нелегален трафик на костенурки от островите Галапагос (ВИДЕО)

Основната заплаха за костенурките в морето, е случайното им заплитане в риболовни принадлежности, поглъщането на пластмасови отпадъци или заклещването им в тях, както и сблъсъците с бързоходни ваканционни лодки, казват природозащитниците.

Показателни са случаите на масово изхвърляне на мъртви костенурки на брега. Според експертите, това вероятно се дължи на риболова чрез тралиране, особено в зони, където дъното е равно и позволява продължителен риболов по този метод.

В този случай костенурките се заплитат в мрежите и не успяват да излязат навреме на повърхността, за да си поемат въздух. Когато телата им бъдат изхвърлени, обикновено е твърде късно да бъде потърсена отговорност от конкретен риболовен кораб.
БТА