/ iStock/Getty Images
Представители на летището и на Националния парк на островите Галапагос са открили в куфар 185 костенурки, 10 от които умрели, които е трябвало да бъдат изнесени от архипелага към континента, съобщава АФП.

Товарът е бил засечен на летището Балтра и е трябвало да пристигне в Еквадор. Островите Галапагос са разположени на около 1000 километра от бреговете на тази държава и се славят с уникалното си биоразнообразие.
 

Костенурките са били открити по време на рутинна проверка. Тяхната възраст не е превишавала 3 месеца и корубите им били още много крехки. Това прави трудно откриването на оригиналното им местообитание в архипелага. Животните били опаковани в пластмасови торби и десет от тях не са могли да оживеят. Министърът на околната среда на Еквадор Марсело Мата осъди "вандалския акт, който е престъпление срещу фауната и природното наследство на страната". Той увери, че виновниците ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Ястребоклюните морски костенурки са застрашени от изчезване (ВИДЕО)

Нелегалният трафик на диви животински видове предвижда лишаване от свобода от една до три години според еквадорското законодателство.
БТА