/ БГНЕС, архив
Комисията за установяване на факта лишаване от лична свобода в резултат на въоръжената агресия на Русия срещу Украйна потвърди, че 4337 украински граждани, в това число 3574 военни и 763 цивилни, остават в руски плен, заяви на заседание украинският вицепремиер и министър за реинтеграция на временно окупираните територии Ирина Верешчук, цитирана от Укринформ.

"До момента комисията е провела осем заседания. Въз основа на резултатите е установен фактът лишаване от свобода по отношение на 4337 души. Въз основа на резултатите от заседанията на комисията съответните данни са вписани в Единния регистър на лицата, по отношение на които е установен фактът лишаване от лична свобода в резултат на въоръжена агресия срещу Украйна. За администратор на този регистър бе избрано Националното информационно бюро към министерството на реинтеграцията", се казва в изявлението, публикувано на уебсайта на ведомството.

Зеленски: Русия готви преврат в Украйна с цел сваляне на президента

По данни на министерството на реинтеграцията на освободените от плен лица, както и на семействата на военнопленници, цивилни заложници и политически затворници, вече са били изплатени 442 милиона украински гривни (11,68 милиона американски долара).
Симеон Томов/БТА