/ БГНЕС
Около 108 млн. души в северната част на Китай може отново да се окажат под карантина, заради ново огнище на коронавируса, което може да прекрати смекчаването на мерките за борба с пандемията в страната, предава Bloomberg.

Няколко града в провинция Джилин спряха всички железопътни и автобусни линии, затвориха множество училища и поставиха под карантина десетки хиляди жители. Стриктните мерки предизвикаха недоволството на множество граждани, които до този момент смятаха, че епидемията в Китай е била овладяна.

Хората "отново се чувстват притеснени", споделя Фан Пай, която работи в търговска компания в Шънян, град в близката провинция Ляонин, която също е изправена пред нови ограничения.

"Децата, които играят навън отново носят маски", споделя още тя, а по думите й медицинските служители в града отново носят защитно облекло.
"Това е притеснително, защото не знаем кога ще приключи всичко".

Макар новото огнище от общо 34 нови заразени да не се разраства толкова бързо, колкото по-рано в Ухан, където започна пандемията през декември 2019 г., бързите реакции на китайските власти показват, че страната се страхува от втора вълна от коронавируса, след като първата беше овладяна с големи икономически и социални ограничения. Това показва също така колко крехък е процеса по смекчаването на мерките в страната, тъй като дори най-малките съмнения за нова вълна от вируса може да доведат до нова карантина.

Властите в град Шулан, провинция Джилин, заявиха по-рано, че биха въвели най-строгите възможни мерки, за да спрат разпространението на вируса, ако това се наложи. Жилищните сгради, където са регистрирани случаи на заразата ще бъдат поставени под карантина, като само по един човек от всяко домакинство ще има право да излиза, за да пазарува в рамките на два часа на всеки два дни.

През уикенда в провинция Джилин бяха регистрирани общо 120 нови случая на COVID-19.
Агенция "Фокус"