До 10 души вкъщи на Коледа и Нова година, и до 1:30 ч. празнуване навън обяви здравният министър на Испания
До 10 души вкъщи на Коледа и Нова година, и до 1:30 ч. празнуване навън обяви здравният министър на Испания / iStock/Getty Images
Испанското правителство взе днес решение, заедно с регионалните власти, за Коледа и Нова година в едно домакинство да не се събират повече от десет души, заяви испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, предаде Ройтерс.

Целта на мярката е да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Взетото решение е смекчение на действащите към настоящия момент в Испания правила, съгласно които в едно домакинство могат да се събират най-много шестима души.

Вечерният час на 24 и на 31 декември ще започва в 01:30 ч. след полунощ, а не както сега в 23:00 ч.

Изписаха рекордно бързо 9 души с COVID-19 чрез лечение за онкоболни деца

Въпреки тези смекчения пътуванията на хора между различните региони в Испания ще продължи да бъде забранено, като ще има някои изключения в периода от 23 декември до 6 януари, заяви Иля на пресконференция, като добави, че най-скорошните данни за коронавируса в Испания вдъхват оптимизъм.

Министърът подчерта обаче, че трябва да се действа предпазливо. "За да обобщим, тази Коледа ще си стоим у дома...Желателно е хората да ограничат до максималната възможна степен движението си и социалните си контакти", изтъкна Иля.

Общият брой на заразените с коронавирус в Испания е над 1,66 милиона души, като това е един от най-високите показатели в Европа. Броят на смъртните случаи от вируса в Испания към настоящия момент е 45 784.

Източник: БТА