В испанска болница успешно приложиха към пациенти с коронавирусна инфекция лечение за онкоболни деца
В испанска болница успешно приложиха към пациенти с коронавирусна инфекция лечение за онкоболни деца / iStock/Getty Images
Девет пациенти с COVID-19, които бяха приети в болница “La Paz” в Мадрид, бяха изписани за "рекордно време", след като им беше приложено клетъчно лечение, което се използва при онкоболни деца. Това е клиничен експеримент, при който се адаптира клетъчната терапия, използвана при пациенти с рак в детска възраст, към хора с коронавирус. Той е финансиран от Фондация CRIS срещу рака.

След обещаващите резултати от тези първоначални тестове ще бъде открита втора фаза в цяла Испания, въпреки че отговорниците за изследването, които считат, че това лечение може да бъде ключов инструмент за смекчаване на инфекциите, вече са посочили, че ще е необходимо повече финансиране за провеждането му с успех, съобщава "Ас".

„Науката и изследванията са единственият начин да се сложи край на рака и по този начин ние разработихме стратегия, която може да бъде полезна срещу COVID-19. Най-доброто антивирусно лекарство е това, което получаваме от имунната система на възстановен пациент, и по-конкретно от клетъчния му имунитет, както е в случая с COVID-19”, каза Антонио Перес Мартинес, ръководител на детската хематоонкология в “Ла Пас” и директор на CRIS звеното за изследване на усъвършенстваните терапии на болницата.

В случая клиничното изпитание се състои в прилагането на Т-лимфоцити с памет, получени от донори, които са се възстановили от COVID-19, за които е доказано, че съдържат подтип лимфоцити, които реагират специфично на коронавирус, и които споделят ХЛА-молекула при пациенти с COVID-19.

„Тези, на които е приложено лечението, са пациенти, които са хоспитализирани с дихателна недостатъчност и двустранна пневмония и нужда от кислород, но не са допуснати до интензивно лечение“, разкри Перес Мартинес. „Първото нещо, което направихме, е да оценим възможните неблагоприятни ефекти от лечението и максимално поносимата доза“, добави той.

Докторът подчертава, че въпреки сложността си, лечението се е доказало като безопасно и обявява следните стъпки, които изследването му ще включва: „Планираме проучване за профилактика, за да се предотврати заразяване на уязвими пациенти или, ако са заразени, те трябва да са по-малко заразни и да имат по-кратък карантинен период."

Антонио Перес Мартинес потвърждава, че за да се оцени терапевтичния ефект все още е необходимо да се завърши поне фаза II от проучването, за която е нужна още финансова помощ.

"Имаме нужда от финансова помощ, за да можем да ускорим и завършим това проучване и че максималният брой пациенти се възползва. Знаем, че ваксината ще отнеме време и че ще има ограничения, а днес няма ефективни лечения и че този тип имунотерапевтичен пасивен подход, който е полезен, безопасен и ефективен при деца с трансплантация на костен мозък, може да бъде приложен и към пациенти с COVID-19 “, каза той.

Превод и редакция: DarikNews