На 116 години почина жената, която бе обявена за най-възрастния човек на Земята
На 116 години почина жената, която бе обявена за най-възрастния човек на Земята / Thinkstock/Getty Images

Гъртруд Уивър, която миналата седмица бе обявена за най-възрастния човек на Земята, почина на 116 години в дом за възрастни хора в щата Арканзас, предаде Ройтерс.

Уивър е казвала, че ключът към нейното дълголетие е доброто й отношение към всички хора. Тя е родена на 4 юли 1898 г. според Международната група за геронтологични изследвания (МГГИ), която регистрира най-дълголетните хора на планетата. Според МГГИ сега има само трима живи земни жители, родени преди 1900 година.

Сега според МГГИ най-възрастният човек на Земята е Джералийн Тали, родена на 23 май 1899 г. Следващия месец тя ще навърши 116 години. Живее в предградие на Детройт и смята, че е дълголетница благодарение на своята вяра. "Всичко е в божиите ръце", казва Джералийн.

Наред с това на 117 години в неделя умря най-възрастната жителка на Перу - Филомена Таипе, предаде Франс прес. Тя е родена на 20 декември 1897 г. по данни от личната й карта.

Филомена получила за първи път пенсия миналата година по силата на правителствената програма "Пенсия 65", осигуряваща пенсии от 65 долара за най-бедните хора. За Филомена тайната на дълголетието й било храненето с натурални продукти - картофи, месо, козе мляко и масло от собствената й градина. Тя никога не напуснала родното си село Покуто в перуанската провинция Хуанкавелика, добавя АФП.

Източник: БТА