/ iStock/Getty Images
Мъж с двойно руско и украинско гражданство е с повдигнати предварителни обвинения във Франция за тероризъм във връзка с участие в подготовка на бомбен атентат, съобщи прокуратурата, цитирана от Асошиейтед прес.

Двайсет и шест годишният мъж е задържан в хотел в Северен Париж в понеделник, а разследващите издирват негови евентуални съучастници, посочиха от отдел "Антитероризъм" към френската прокуратура.

Арестът е извършен ден преди президентът на САЩ Джо Байдън да пристигне във Франция и три дни преди там да пристигне и украинският президент Володимир Зеленски. И двамата са в западноевропейската страна за участие във възпоменателните церемонии по случай 80-тата годишнина от Десанта в Нормандия, както и за срещи с френския си колега.

Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна. Отношенията между Русия и Франция стават все по-изострени през последните месеци заради конфликта.

Байдън се извини на Зеленски за забавянето на военната помощ (СНИМКИ)

Според прокуратурата заподозреният е получил тежки изгаряния в резултат на детонация на взривно устройство в хотелската му стая. Получил е медицинско лечение за нараняванията си, след което е бил предаден за разпит на френското контраразузнаване.

Според съобщението вчера той е бил изправен пред разследващ съдия, който му е повдигнал предварителни обвинения в участие в планиране на криминални нападения от терористична група и за притежание на взривни вещества с цел подготовка на нападение, свързано с терористичната група.

Мъжът, чиято самоличност не се съобщава, е пристигнал във Франция няколко дни преди ареста си. Според френски медии той е родом от Донбас, окупиран от Русия район в Източна Украйна, и е служил в руската армия.

Преди дни руското следствие обяви задържането на френски гражданин, обвинен, че е събирал разузнавателни сведения по военни въпроси.

Франция е и свидетел на поредица необичайни инциденти, за които се предполага, че са свързани с Русия и Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев, БТА