Мухамад Юнус и Грамийн банка получиха Нобелова награда за мир
Мухамад Юнус и Грамийн банка получиха Нобелова награда за мир / netinfo

Икономистът Мухамад Юнус от Бангладеш и неговата банка за микрокредити "Грамийн банк" са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир.

Наградата беше присъдена за техните усилия да помогнат за създаването на икономическо и социално развитие "от долу нагоре" в тяхната родина, като използват иновационни икономически програми за микрокредитиране.

"Всеки човек на земята има потенциала и правото да живее добре. Сред различните държави и цивилизации Юнус и неговата банка за микрокредити показаха, че дори най-бедните сред бедните могат да работят, за да допринесат за собственото си развитие", се казва в съобщението на Нобеловия комитет, присъждащ Нобеловата награда за мир.

Юнус спечели наградата благодарение и на системата за отпускане на микрокредити, която помага на бедни жени да постигнат напредък в живота си и да се избавят от бедността.

"Икономическият растеж и политическата демокрация не могат да достигнат пълния си потенциал, докато женската половина от човечеството не играе същата роля като мъжката половина", се казва още в съобщението на Нобеловия комитет.

Банката на Юнус "Грамийн банк" отпуска кредити на "най-бедните сред бедните" в селските райони на Бангладеш, без да изисква каквито и да е било гаранции.

"Микрокредитите на "Грамийн банк" са ефективно оръжие за борба с бедността, което служи за катализатор на цялостното развитие на социално-икономическите условия на бедните, държани досега настрана от банковото кредитиране под предлог, че са бедни и не удовлетворяват изискванията на банките", се казва още в съобщението на Нобеловия комитет.

Нобеловата награда за мир се присъжда от петчленния Нобелов комитет в Осло, избран от норвежкия парламент - Стортинг. Единствено тази награда може да се присъжда и на организации.

Тази година имаше 191 претенденти за отличието. За фаворити бяха сочени международните посредници при мирни преговори - финландецът Марти Ахтисаари и австралиецът Гарет Еванс.

Бившият финландски президент бе посредник в преговорите между индонезийските власти и сепаратистите от провинция Ачех, които доведоха до подписването през август 2005 г. на мирно споразумение, сложило край на продължилия 30 години кръвопролитен въоръжен конфликт. Еванс изигра централна роля във възстановяването на Камбоджа и Виетнам.