/ БГНЕС
Русия е готова да предостави хуманитарни коридори за износ на украинско зърно по море. В замяна обаче Киев трябва да осигури разминирането на пристанищата, но като цяло Москва е готова за диалог с всички заинтересовани страни за решаване на проблемите с храните. Това увери заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко, предава РИА Новости.

„Руската страна винаги е готова за диалог с всеки, който търси мирно решение на всички проблеми“, подчерта Руденко пред репортери.
Той коментира и думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Москва използва проблемите на продоволствената сигурност като оръжие.
 
„Ние многократно говорихме по този въпрос. Решаването на проблема с храните изисква цялостен подход, включително с това за премахването на санкционните ограничения, наложени върху руския износ и руските финансови транзакции. Също така изисква Украйна да разминира всички пристанища, в които кораби. Русия е готова да осигури необходимите хуманитарни коридори, което прави всеки ден“, добави Руденко.
 
РИА Новости