/ iStock/Getty Images
Властите в САЩ събират информация за американци, изразили желание да заминат за Украйна като доброволци. Те се опасяват, че сред тях има привърженици на утрадесни идеи, които може да се върнат в родината си с опит на бойното поле. Това става ясно от документ на Службата за митнически и граничен контрол (Customs and Border Protection, CBP), цитиран от сайта „Политико”, предава БГНЕС.

Документът показва, че американското правителство събира информация за американците, пътуващи до Украйна, и се интересува от тяхната дейност след завръщането им. Критиците обаче твърдят, че фокусът върху „агресивните екстремисти - бели ултрадесни“ е отзвук от една от основните пропагандни точки на Кремъл: че да подкрепяш Украйна означава да подкрепяш и неонацистите.
 
Това се случва в момент, в който Вашингтон се бори със сложната задача да разубеди американците да се бият заедно с войници, които са получили част от обучението си и много от оръжията си от самите САЩ.
 
Министерството на правосъдието не е отговорило дали е законно американците да се включват в конфликта в Украйна. Но не е известно срещу нито един американец да е повдигнато наказателно обвинение само за това, че е пътувал до Украйна, за да се бори срещу Русия, която нахлу в съседната страна на 24 февруари. Този документ показва, че ако служителите на правоприлагащите органи са искали да повдигнат обвинения, те са имали достатъчно възможности да го направят.
 
Бюлетинът подчертава също загрижеността на американските служители: че американските доброволци, които се бият в Украйна, биха могли да се върнат в САЩ с по-голяма военна подготовка.
 
Говорител на Службата за митнически и граничен контрола отказа да коментира документа, позовавайки се на политиката на агенцията.
 

Присъединяване към борбата

 
Документът, озаглавен „Граждани на Съединените щати се присъединяват към борбата за Украйна“, е разузнавателен бюлетин на CBP. Датиран е от 7 март 2022 г. - приблизително две седмици, след като Русия започна пълномащабната си инвазия.
 
„Граждани на Съединените щати, включително някои с предишна служба в САЩ, ще продължат да се опитват да напуснат САЩ с намерението да се бият заедно с Международния легион за териториална отбрана на Украйна, за да се сражават във въоръжения конфликт срещу руснаците“, се казва в документа, като се има предвид групата чужденци, които воюват на страната на Украйна.
 
В бюлетина на CBP се отбелязват шестима американци, които са заминали за Украйна, за да се бият.
 
Служителите на CBP са спрели и разпитали петима от тях на международното летище „Джон Ф. Кенеди“ и са претърсили багажа на шестия. Някои от тях са били разпитани по-рано през 2022 г., преди Русия да започне пълномащабната си инвазия.
 
Един от тях признава, че е участвал в антиправителственото движение „Бугалу“ (сленг за гражданска война – бел. ред.). Друг е бил ветеран от морската пехота, чието „електронно устройство“ показало, че иска да се присъедини към батальона „Азов“ - оригиналното име на група доброволци, украински ултранационалистически бойци, сформирана през май 2014 г. и включена в състава на правителството по-късно същата година. Приятел на този ветеран - също ветеран от армията на САЩ и полицейски служител на активна служба, е пътувал до Украйна същия ден по друг маршрут, става ясно от документа. Служителите претърсили багажа на двамата мъже и открили военно оборудване.
 
„Украинските националистически групи, включително Движението Азов, активно набират расово или етнически мотивирани екстремисти с насилствен характер - бели радикали (RMVE-WS), които да се присъединят към различни неонацистки доброволчески батальони във войната срещу Русия“, се казва в доклада.
 
Друг американец, отбелязан в документа, преди това е служил във Френския чуждестранен легион и се е опитал да се включи в борбата срещу ИДИЛ. Проверка на устройството му показало, че той се е опитал да се присъедини и към „въоръжения конфликт в Бирма, Сирийските сили за национална отбрана и няколко други групи“. CBP го спира на 27 януари. В документа се казва, че планира да пътува до спортен комплекс в Киев, който функционира като база за обучение на хора, които се надяват да се присъединят към полка „Азов“.
 
В документа не се посочва дали другите двама американци, които са спрени, са имали връзки с крайнодесни групи. Единият от тях разказал на полицаите, че е служил в американската армия в продължение на четири години. А във въпросника, който е попълнил, за да се присъедини към Териториалната отбрана на въоръжените сили на Украйна, е посочил, че има опит като стрелец на „Джавелин“. Другият - ветеран от армията с опит в разрушаването на сгради, е бил разпитан на 5 февруари, докато е пътувал за Украйна. В документа на CBP се казва, че „анализът след срещата“ е показал, че по-късно същия месец, след като е пристигнал там, той е предоставял военно обучение на украинци.
 
Освен американеца, който е обучавал украинци през февруари, в документа не се посочва дали хората, проверени от CBP, действително са стигнали до Украйна.
 
Документът завършва със списък от въпроси без отговор, наречен „пропуски в разузнаването“, включително колко души биха пътували от САЩ до Украйна, за да се бият, към какви групировки биха се опитали да се присъединят и какви стратегии биха използвали, „за да избегнат да бъдат разкрити от правоприлагащите органи“.
 
„Какъв вид обучение получават чуждестранните бойци в Украйна, за да могат да се разпространят в базираните в САЩ милиции и бели националистически групи?“, се пита още в документа.
 
Макар да не е ясно колко американци се сражават в Украйна, в репортаж на „Вашингтон пост“ от март се казва, че са се записали хиляди. Не е ясно и колко от тях са били спрени на летищата.

 
„Музика за ушите на Кремъл“

 
Даниел Вайдич, президент на Yorktown Solutions, която представлява и лобира за държавната енергийна индустрия на Украйна, заяви пред „Политико”, че Кремъл ще се радва на документа.
 
„Този документ и изричното му споменаване на предполагаемите „неонацистки“ групи в Украйна ще бъде музика за ушите на Кремъл и руската пропагандна машина", каза той. „Те ще го цитират, за да оправдаят инвазията си в Украйна и разрушаването на Мариупол“.
 
„Това е все едно CBP да каже на руснаците: „Да, съгласни сме с вас, че Украйна е пълна с неонацисти“, добавя той. „Това беше цялото основание на Кремъл за нахлуването в Украйна, а сега имаме американска правителствена агенция, която се съгласява с това. Невероятно“.
 
Марта Фарион - вицепрезидент на подразделението на Комитета на Украинския конгрес в Америка в Илинойс, отбеляза, че ключово твърдение на руската пропаганда е, че неонацистите контролират Украйна. Групата на Фарион е организация, обединяваща украинската общност в САЩ.
„Това, че в Украйна има бели екстремисти, не подлежи на съмнение“, каза тя. „Но мога да се обзаложа на каквото и да е, че процентът на населението, което е дясно, екстремистско, бял радикал, нацист, е много по-нисък от процента на такива хора в САЩ, Германия или която и да е друга страна“.
 
Руският президент Владимир Путин твърди, че „денацификацията“ на Украйна е причината за усилията му да обезглави правителството на страната, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски е евреин. Руските пропагандисти често посочват батальона „Азов“ и други крайно десни украински паравоенни формирования, за да подкрепят твърдението, че нацистите са завладели Украйна.
 
В неотдавнашно интервю за „Вашингтон пост“ ръководителят на батальона Андрий Билецки заяви, че групата „напълно“ отхвърля нацизма. Изданието отбелязва, че преди това той е бил цитиран да прави изявления за превъзходството на бялата раса, а сега отрича да е правил тези коментари. Статията цитира Майкъл Колборн от Bellingcat, който е написал книга за батальона, че „в редиците на движението „Азов“ очевидно има неонацисти“.
 
Заради опасенията относно групата Законът за оторизиране на националната отбрана от 2018 г. забрани предоставянето на военна помощ от САЩ на батальона. Facebook също забрани групата, както съобщи BuzzFeed News. Групата е интегрирана в украинската национална гвардия в края на 2014 г., подробно съобщава „Ал Джазира”, и печели похвали от тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко за това, че се е сражавала за Мариупол по време на първото нападение на Русия.
 
Ден след като Русия започна пълномащабното си нахлуване, полкът „Азов“ покани чужденци да се присъединят към него, съобщи Рита Кац от SITE Intelligence Group. Оттогава насам неонацисти от цял свят изразяват ентусиазъм, като много от тях се присъединяват към неонацистки групи на руската страна, включително частния военен изпълнител „Русиш”, както съобщава Der Spiegel. Кац повтори опасенията от документа на CBP относно бойците, които се връщат в родните си страни след сраженията в Украйна.
 
„Възможно е правителствата да разберат, че достъпът на „Азов” сред западните екстремисти е много съществена грижа“, заяви Кац. „Да си затваряме очите пред белите радикали, които се бият заедно с Азов в Украйна, би било също толкова безразсъдно, колкото да правим същото по отношение на западните джихадисти, които заминават да се бият в Близкия изток“.
 
Бойците на групировката бяха последните защитници на украинския пристанищен град Мариупол, които се задържаха сред тежки бомбардировки в стоманодобивния завод, докато накрая миналата седмица се предадоха на Русия. Те се превърнаха в национални герои за това, че устояха на руската обсада заедно с украинските морски пехотинци, и получиха награди от Зеленски. Хората по целия свят подкрепяха бойците и призоваваха за тяхното спасяване.
 
Не е ясно колко хора са пътували до Украйна заради крайно десни възгледи. Фарион заяви, че американците, които се присъединяват към украинските бойци, са станали бреме за местните войски.
 
„Много украинци от Украйна, които се занимават с отбрана, ми казаха, че пристигането на американски доброволци е голям проблем, защото те не са добре обучени“, каза тя. „И трябва да ги хранят. Освен това те не са от хората, които искат да бъдат в армията и са по-скоро проблем, отколкото нещо друго“.
 

Някои въпроси
 

Множество американски официални лица изрично заявиха, че според тях е много лоша идея американците да пътуват до Украйна и да се включват в бойните действия.
 
Но въпросът дали срещу тях могат да бъдат повдигнати наказателни обвинения е открит. Законът за неутралитета от времето на управлението на Джордж Вашингтон, забранява на американците, намиращи се в САЩ, да се записват за участие в чужди армии.
 
Законът е стар, но не е отживелица.През 2019 г. Министерството на правосъдието го използва, за да повдигне обвинения срещу двама американци, които уж планирали да се борят за сваляне на правителството на Венецуела. И двамата мъже са имали връзки и с крайнодесни бойци в Украйна, а през октомври BuzzFeed News съобщи, че Министерството на правосъдието разследва единия - Крейг Ланг, за извършване на военни престъпления там. По време на този доклад Ланг се намираше в Украйна и се бореше за екстрадиция в САЩ.
 
Дакота Рудезил - професор в Юридическия колеж "Мориц" към Държавния университет на Охайо, следи отблизо правната неяснота около прилагането на Закона за неутралността.
 
„Това, което ме притеснява особено, ако трябва да бъда откровен, е, че след няколко години може да имаме друг президент, който да е пристрастен към Владимир Путин, който може да чуе оплаквания от президента Путин, че американците в Украйна убиват руските му войници", казва Рудезил. "И този американски президент би могъл да каже: Знаеш ли какво, Кремъл, съгласен съм с теб. И тогава този американски президент би могъл да каже: Хей, нека започнем да преследваме хората за нарушаване на Закона за неутралитета“.
 
Фактът, че CBP разпитва американци на летищата, не изяснява ситуацията, каза той. Но показва, че САЩ събират разузнавателна информация за американците, които пътуват там, за да се бият, добави той.
 
„Правителството на САЩ би трябвало да иска да знае състава на силите в Украйна и също така да иска да знае дали има американци, които нарушават федералния закон - и то федерален закон, който датира от основаването на страната“, каза той.
 
До март посолството на Украйна в САЩ е получило повече от 3 000 заявления от американски граждани, желаещи да заминат като доброволци
 
 
БГНЕС