Федерика Могерини
Федерика Могерини / iStock/Getty Images
Върховният външнополитически представител на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини призова Куба да улесни европейските инвестиции, като намали бюрокрацията, предаде ДПА.

"Отварянето на икономиката и преодоляването на това, което президентът Диас-Канел нарече "вътрешно блокиране, е от ключово значение", каза Могерини на церемонията за откриването на втория съвет ЕС-Куба в Хавана днес. "Желаем да извличаме още по-голяма полза от потенциала на нашето икономическо сътрудничество, включително търговия и инвестиции", добави тя.
 


ЕС е финансирал проекти в области като селското стопанство, околната среда и опазването на кубинското културно наследство на стойност около 200 млн. евро от 2008 г. насам, подчерта тя.

Следващата Европейска комисия - какво знаем преди официалното й представяне

Куба е на кръстопът след смяна на поколенията в ръководството, изправена пред нови предизвикателства в реализирането на икономическата си модернизация в много трудна среда, допълни Могерини, която в словото си се застъпи за мултилатерализъм и международна система, базирана на норми, в явна критика към американския закон, позволяващ на граждани на САЩ да съдят чуждестранни компании и лица, използващи собственост в Куба, конфискувана от правителството.
 
БТА