НАСА планира да изпрати астронавти на Луната
SpaceX изстреля ракета Falcon 9 от стартовата площадка на базата на космическите сили "Ванденберг" в Калифорния. От компанията заявиха, че са изстреляли в орбитата 21 сателита за глобалната мрежа Starlink, съобщават от Voice of America (VOA).

Няколко дни по-рано, от стартовата площадка на Кейп Канаверал във Флорида, SpaceX изстреля друга ракета Falcon 9, този път носеща 23 сателита Starlink. Компанията посочи, че сателитите вече са 5200, а целта е те да достигнат до 42 000.

SpaceX издигна от космическия център "Кенеди" на НАСА военния самолет X-37B. Ракета Falcon Heavy полетя към небето, тя е част от тайна мисия на американските военни сили и е без екипаж. Няма информация колко време ракетата ще бъде в обрита.

Междувременно в Австралия е в ход мащабен сателитен проект за управление на животните. Четиригодишна програма има за цел да улови, маркира и проследи хиляди диви говеда и биволи в Куинсланд. Проследявайки стадата от космоса, рейнджърите казват, че могат да се концентрират върху усилията за опазването им и изучаване на навиците им.

Частната авиокосмическа компания Sierra Space планира да пусне своя DreamChase на мисия за осигуряване на доставки към Международната космическа станция през пролетта.

Междувременно Boeing ще се стреми да изпрати своята капсула Starliner за многократна употреба до МКС с двама астронавти на борда. Тестовете досега бяха много проблематични, но ако всичко продължи по план може да започне редуване със SpaceX.

НАСА иска да изпрати мисия с екипаж на борда на капсулата Orion на пътуване около Луната. Четирима астронавти вероятно ще направят пътуването до края на годината. След успеха на Artemis I, Artemis II е следващата стъпка на космическата агенция за изпращане на астронавти на Луната за първи път след повече от половин век, съобщават от Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)/NOVA