Хиляди слушаха рокгрупа, изпълняващ песни на "Бийтълс", когато напрежението ескалира
Полицията в Хонконг използва лютив спрей, за да разпръсне антиправителствени демонстранти, които хвърляха камъни и блокираха булевард пред местното командване на китайската армия и в близост до мащабен продемократичен митинг, предадоха Ройтерс и ДПА.

Протести и напрежение в Хонконг, полицията използва лютив спрей

Протестиращите се бяха събрали вечерта в парка "Тамар" за мирна демонстрация по повод петгодишнината от създаването на протестното Движение на чадърите, блокирало през 2014 г. улиците на Хонконг в продължение на 79 дни. На митинга в парка активистът Джошуа Уон, който преди това бе обявил, че ще се кандидатира на местните избори, произнесе реч и насърчи хората да противостоят на злото.
 


Имаше минути на мълчание в памет на хората, загубили живота си в протестите преди пет години. Хиляди хора слушаха рокгрупа, изпълняващ песни на "Бийтълс", когато в периферията на митинга избухна насилие.
 

Gulliver/Getty Images



Демонстранти, повечето в черни дрехи и с маски на лицата, издигаха обидни лозунги и хвърляха камъни към полицаите, които използваха лютив спрей и водни оръдия, за да отблъснат протестиращите от сградата на хонконгското законодателно събрание. Демонстрантите осветяваха с лазерни фенери кръжащия отгоре хеликоптер.

В Хонконг полиция и протестиращи отново влязоха в сблъсъци (ВИДЕО/СНИМКИ)


Засега няма данни за пострадали в сблъсъците.
БТА