/ БГНЕС
Стотици продемократични демонстранти в Хонконг се събраха през британското консулство с искане към бившата колониална сила да положи повече усилия да гарантира, че Китай ще спазва свободите в полуавтономната територия, която Лондон върна на Пекин през 1997 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

Демонстрантите изпяха британския химн и размахваха британски знамена, както и знамена на бившата хонконгска колония. Те скандираха "Една страна, две системи" умря. Свобода за Хонконг".

Съгласно китайско-британската декларация от 1984 г., с която се подготви връщането на Хонконг на Китай, Хонконг е полуавтономен регион, управляван на принципа "Една страна, две системи" и в това си качество ползва свободи, които са непознати в останалата част на Китай. Този статут е за срок от 50 години до 2047 г.
Продемократичните активисти обаче обвиняват Пекин, че нарушава обещанията си като засилва политическия си контрол над територията и отказва да й позволи истински избори на всеобщо гласоподаване.

130 хиляди души в „жива верига” в Хонконг (ВИДЕО/СНИМКИ)

Редица демонстранти обвиниха Лондон, че не настоява достатъчно Пекин да изпълнява декларацията от 1984 г., а някои искаха на хонконгците да се даде възможност да получават гражданство на Великобритания или някоя друга страна от Британската общност.

БГНЕС

Тази седмица около 130 британски депутати подписаха отворено писмо с призив към Великобритания и страните от Британската общност да приемат на своя територия хонконгци, които искат да емигрират.

Протестиращи в Хонконг пеят караоке (СНИМКИ)

По-късно хиляди демонстранти преминаха в шествие през търговски квартал в центъра на града въпреки че полицията беше забранила тази проява, предаде Асошиейтед прес.
Някои демонстранти носеха американски и британски знамена, а други - плакати с надписи с искания за демократични реформи.

БГНЕС

Шествието причини прекъсване на трафика, а много магазини затвориха заради опасения от нови прояви на насилие, каквито съпътстваха предишни протести.
БТА