/ Gulliver/Getty Images
Руският министър на отбраната Андрей Белоусов и американският му колега Лойд Остин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха намаляването на риска от "възможна ескалация", съобщи руското министерство на отбраната, предаде АФП.

Разговорът, иницииран от Москва, се провежда в момент, когато напрежението между двете страни се изостря заради плана на Вашингтон да разположи ракети с далечен обсег в Германия - решение, за което Кремъл предупреди, че може да означава връщане към конфронтация в стила на Студената война.

"Беше обсъден въпросът за предотвратяване на заплахите за сигурността и намаляване на риска от евентуална ескалация", се казва в изявление на руското министерство на отбраната по повод на разговорите.

Двете страни успяха да организират спорадични телефонни разговори въпреки нарастващото напрежение във връзка с конфликта в Украйна, включително неотдавнашен разговор в края на юни, в който Москва упрекна Вашингтон за оръжейните доставки за Киев.

В сряда по време на срещата на върха на НАТО Белият дом обяви, че ще разположи в Германия оръжия с далечен обсег, включително крилати ракети "Томахоук", като възпиращ фактор.

Кремъл разкритикува този ход, обвинявайки Вашингтон, че прави стъпка към нова "студена война" и че участва пряко в конфликта в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС