/ iStock/Getty Images
Службата по трудовите и социални въпроси към Министерството по труда и социалната политика организира информационни дни за български граждани в Кипър в периода 17-22 юни, съобщиха от външно министерство.
 
Гражданите ще имат възможност да зададат въпроси за трудови и осигурителни отношения и да получат информация за процедурите по потвърждаването на осигурителен стаж в ЕС за различни осигурителни рискове.
 
Осигурени са консултации относно различните видове обезщетения - за старост (пенсии), безработица, майчинство, инвалидност и др. Ще бъдат разяснени практически въпроси относно процедурите за удостоверяване на осигурителен стаж и спецификите за изчислението му в Кипър.
 
Информационните дни на 17 и 18 юни ще се проведат от 9:00 до 13:00 часа в Никозия, в сградата на посолството на България (адрес: 13, Konstantinou Paleologou, 2406, Engomi, Nicosia). Представител на Министерството на труда, социалните грижи и социалното осигуряване на Кипър също ще присъства на събитието на 18-ти юни. На 22-ри юни 2019 г. СТСВ организира информационен ден в гр. Ларнака. Той ще се проведе от 9:30 до 14:00 часа. Адресът на събитието е ул. "Константинос Калогера" 87, офис 3.
 
Службата по трудовите и социални въпроси е базирана в Атина, Гърция. Тя има компетенции за консултиране и подпомагане на българските граждани в Кипър при упражняване на трудова дейност и ползването на съответните социално-осигурителни права в рамките на координацията на системите за социална сигурност на държави-членки на ЕС.
БГНЕС