Гръцкият премиер Мицотакис и председателят на Конгреса Нанси Пелоси
Гръцкият премиер Мицотакис и председателят на Конгреса Нанси Пелоси / БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис повтори поканата си към американските бизнесмени да инвестират в Гърция в момент, когато страната се възстановява от десетилетие икономическа криза, като се обърна към вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео на вечеря в негова чест в Държавния департамент, пише вестник „Катимерини“.

Мицотакис предупреди Анкара да не пресича „червени линии“

„Гръцката икономика ще расте от сила към сила. И каним американските инвеститори да вземат участие в тази нова глава за страната ни “, каза той на присъстващите на приема.
Мицотакис каза, че Гърция следва примера на САЩ за намаляване на данъците и гръцката икономика се подобрява.

„Вече сме готови да напишем нова глава от нашата история. И когато навлизаме в третото десетилетие на 21 век, съм сигурен, че това ще бъде десетилетие на просперитет и голям успех за моята страна, "каза той.

Заев: Ако ВМРО-ДПМНЕ се върне на власт, ще има кавги с Борисов и Мицотакис

Мицотакис също изрази убеждението си, че САЩ „ще застанат до Гърция, когато се бори за своите права, когато защитава собствените си суверенни права“.

По-рано в сряда Мицотакис се срещна с 22 представители на компании и инвеститори във Вашингтон, за да представи събитията в гръцката икономика, реформите, прилагани от правителството, намаляването на данъците, правителствения план за приватизация и големите инвестиционни проекти.

От своя страна инвеститорите попитаха премиера за инвестиции в енергетиката, инфраструктурата (включително пристанищата), туризма, пазара на имоти, финансовата система и новите технологии и подчертаха важността на политическата стабилност, предвидимостта на данъчната среда - не само за фирмите, но и за техните ръководители - и скоростта, с която техните инвестиционни планове ще бъдат реализирани.

„Гърция е била, е и ще остане най-верния съюзник на САЩ“, заяви още той, и добави, че Вашингтон продължава да подкрепя Гърция в нейните усилия да запази ценностите и бъдещето си, докато се фокусира върху икономическия растеж и просперитета на своя народ.

Мицотакис добави, че страната му следва примера на САЩ и намалява данъците, и гръцката икономика се подобрява все повече. Той освен това покани американските инвеститори да участват в тази „нова глава“ от гръцката история.

„Вече сме готови да напишем нова глава в нашата история, и докато навлизаме в третото десетилетие на 21 век, сигурен съм, че това може да бъде десетилетието на гръцкия успех“, подчерта той.
 
БГНЕС