/ БГНЕС
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис поднови критиките си за дейността на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие, като предупреди Анкара да не преминава през червените линии.

„Няма да разрешим турски дейности, които биха нарушили суверенните права на Гърция“, заяви Мицотакис в интервю за вестник „Глоуб енд Мейл“, излизащ в Торонто, имайки предвид скорошно споразумение за морските граници, подписано между Турция и международно признатото либийско правителство.

Мицотакис: Липсата на преговори за присъединяване е дестабилизиращ фактор за Балканите

Пактът се стреми да създаде изключителна икономическа зона от южния средиземноморски бряг на Турция до североизточното крайбрежие на Либия. Гърция и Кипър, които отдавна имат морски и териториални спорове с Турция, твърдят, че споразумението е нищожно и нарушава международното морско право.

В същото интервю гръцкият премиер допусна, че ако Атина и Анкара не успеят да разрешат спора си относно морските зони в Средиземноморието, те трябва да се обърнат към Международния съд в Хага, за да разрешат разногласията.

Гърция: Турция да престане да изнудва с бежанците

„Готови сме да разговаряме с всички наши съседи, включително и с Турция. И ако не може да се постигне споразумение, ние дори сме отворени за международна юрисдикция“, каза Мицотакис.

„Но червените линии не могат да бъдат пресечени от никого“, добави той.
БГНЕС