/ iStock/Getty Images
Гръцкият министър по миграционната политика предупреди Турция да престане да използва бежанците на своя територия като инструмент за изнудване, пише АФП.

Гръцката полиция намери над 40 мигранти в хладилен камион

По време на посещение във Вашингтон Йоргос Кумуцакос каза, че непрекъснатите заплахи на Турция, че ще "отвори порите" за бежанците към Европа имат ефекта на реално увеличение на мигрантския поток.

"Когато непрекъснато повтарят, че ще отворят портите, това което постигат е, че бежанците се придвижват по-близо до тези порти, в очакване на отварянето", каза Кумуцакос.

Нелегалните мигранти вече имат нов балкански маршрут

Гръцкият министър коментираше резкият скок в броя на мигрантите, пристигнали на гръцка територия в последните месеци. Увеличението от месец май досега е с 240%.

"Ние искаме Европейския съюз да подходи с разбиране към исканията на Турция за още помощ, извън договорените 6,6 милиарда евро. Но фактът, че Турция опитва да изкара повече пари чрез изнудване или заплахи, не създава необходимият политически климат, за да може европейците да дадат повече пари", казва Кумуцакос.

Премиерът на Гърция: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

"Европа не може да действа под заплаха или след изнудване. Както европейците трябва да разберат какво е положението с бежанците, пред което е изправена Турция, така турците трябва да разберат, че това не е начина да работиш с Европа", допълва гръцкия министър.

Новото дясно правителство на премиера Кириакос Мицотакис се закани, че ще провежда по-твърда политика спрямо имигрантите, в сравнение с левия кабинет на Ципрас, който допускаше убежище хора да влизат в страната.

Откриха мигранти в хладилен контейнер на ферибот за Великобритания

В сряда Гърция обяви, че ще затвори лагерите за бежанци на островите в близост до Турция и ще държи имигрантите заключени, докато не получат статут на бежанци или не бъдат депортирани обратно в Турция.

Около 3,6 милиона сирийски бежанци живеят в Турция, прогонени от гражданската война в родината им. Гърция се явява основен транзитен пункт към Западна Европа.

Над 300 бежанци и мигранти са прехвърлени от остров Лесбос в Атина

Турция, подразнена от критиките към военната им операция срещу кюрдите в Северна Сирия, заплаши още, че ще изпрати заловените терористи от Ислямска държава обратно в родните им страни от Западна Европа, независимо дали там ги искат или не.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза, че Турция не може да се превръща в "хотел за екстремисти".
БГНЕС