/ БГНЕС
Премиерът на Гърция обвини днес Европейския съюз, че третира страните на външните граници на организацията като удобни места за паркиране на мигранти, предаде АФП, позовавайки се на негово интервю.

Кириакос Мицотакис каза през германския в. „Ханделсблат“, че ЕС „игнорира проблема“ с растящия брой мигранти в Гърция.
Около 1350 души пристигнаха на гръцките егейски острови между петък и понеделник, сочат данните на гръцката брегова охрана. Те се добавят към над 32 000 души, които вече живеят в мизерни условия на Лесбос, Самос, Лерос, Хиос и Кос, където центровете имат общ капацитет за настаняване на 6200 души.

Премиерът Мицотакис: Гърция излиза от кризата

„Не може да продължава така. Европа гледа на страните на пристигане, като Гърция, като на удобен паркинг за бежанци и мигранти. Това европейска солидарност ли е? Не! Не мога повече да приемам това“, казва Мицотакис, който стана премиер през юли.
Той отправи критики и към Турция, като каза, че президентът Реджеп Ердоган се „опитва да използва миграцията като лост за натиск над Европа и постигане на отстъпки“.

Гърция поиска от НАТО повече патрули в Егейско море заради Турция

В началото на ноември Ердоган каза, че ще „отвори портата“ за милиони бежанци, държани в лагери в Турция, ако ЕС критикува неговата офанзива в държаните от кюрдите райони в Северна Сирия. Това бе поредната заплаха от серията подобни.
„Честно казах на президента Ердоган, че не може да злоупотребява с мигрантите и бежанците като инструмент, ако иска да има добросъседски отношения с Гърция“, казва Мицотакис в интервюто.

В началото на октомври той обяви, че до края на декември 20 000 души ще бъдат преместени от островите в континенталната част на Гърция, за да се облекчи състоянието на препълнените лагери.
БНР