Канцлерът на Германия и председател на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел гласува на изборите за Бундестаг със съпруга си Йоахим Зауер.
 
Меркел напусна помещението за гласуване без да направи никакви коментари и само кимна няколко пъти по посока на телевизионните камери.
 

БГНЕС


Германия гласува (СНИМКИ)

По-рано гласуваха ключовият опонент на Меркел - председателят на социалдемократите Мартин Шулц, и водачът на листата на "зелените" Джем Оздемир.
 
Кандидатите за канцлерският пост на "Алтернатива за Германия" и Свободната демократическа партия (СвДП) решиха да не гласуват публично.
 

БГНЕС

Избирателната система в Германия дава право на двоен вот

Веднага след края на изборния ден в 18.00 ч. (19.00 ч. българско време) ще бъдат публикувани първите данни от екзитпол и ще започнат реакциите на политическите сили.
 
Предварителните официални резултати от федералната избирателна комисия ще бъдат оповестени в нощта срещу понеделник.
 

БГНЕС


Колко получават германските политици?

Най-големи са шансовете за победа на блока на Меркел ХДС/ХСС - прогнозите дават на консерваторите между 34 и 36% от гласовете. Втора се нарежда Социалдемократическата партия на Германия с 22-24%. Третото място си оспорват десните популисти, Лявата партия и либералите от СвДП.
 

БГНЕС

БГНЕС