Германия
Германия / БГНЕС, архив
Германия избира днес нов парламент. Във вота участват рекорден брой партии – 42. От тях 16 се явяват на избори за първи път.

Според последните социологически проучвания управляващият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел запазва убедителната си преднина. На второ място е Германската социал-демократическа партия на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия". Определящи за резултатите от вота ще са два фактора – избирателната активност и избирателите, които до последно не бяха решили дали да гласуват и за кого. 

Германците избират нов парламент според система, даваща им право на двоен вот

На изборите се явяват общо 4828 кандидати - с 400 повече в сравнение с 2013 г. Кандидатите представляват партии от твърдолинейния ляв спектър и радикалната десница до такива, които призовават за действия в подкрепа на вегетарианците и веганите, животните, хип-хопа и повече духовност в политиката. Най-активна в социалните мрежи и шокираща с посланията си е сатиричната формация "Партията”, създадена през 2004 година от редакторите на хумористичното списание "Титаник". В програмата си тя обещава да разреши употребата на алкохол зад волана, купуването на кокаин с рецепта и отвличането на турския президент Ердоган.

Меркел отговори на въпроси на деца, каза кое е любомото й животно


Най-младият кандидат за Бундестага е именно от тази партия. Това е Флорис Беер , навършил 18 години дни преди изборите. Най-възрастният кандидат за германския парламент е 89-годишната Барбара Рютинг, писателка и актриса, кандидат на В-партията - партията на промяната, вегетарианците и веганите. От 61,5 милиона имащи право на глас около 3 милиона ще могат да отидат за първи път до избирателните урни.