Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Британската премиерка Тереза Мей е казала пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката й за Брекзит бъде одобрена от парламента, предаде Ройтерс, като се позова на законодатели, присъствали на срещата.
 
Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли "доста скоро", каза един от тях. Според негов колега британската премиерка е говорила много емоционално.

Мей: Мога да изпълня обещанието си за Брекзит, ако депутатите подкрепят сделката ми
 
Тереза Мей признала на срещата, че е налице желание "за нов подход, за ново лидерство" в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. "Няма да преча", е заявила Мей, цитирана от своята канцелария, предаде Франс прес.
 
Междувременно британската премиерка се опита да свика за петък ново гласуване на договореното от нея споразумение за излизането на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на депутат от управляващата Консервативна партия.

Брюксел е приключил подготовката си за евентуален „твърд“ Брекзит

Той уточни, че всичко ще зависи от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.
 
По-рано днес Бъркоу отново предупреди правителството, че не може да подложи сделката на Мей за Брекзит на ново гласуване, освен ако в нея не бъдат внесени съществени промени.

Британският парламент си гласува правото да поеме контрола върху Брекзит за един ден
 
Долната камара на британския парламент вече отхвърли споразумението с голямо мнозинство през януари и по-рано този месец.
 
Министърът за Брекзит Стивън Баркли внесе предложение за провеждане на заседание на Камарата на общините в петък, предаде Асошиейтед прес.
 
Агенцията определя това като най-ясния знак, че британското правителство планира трето гласуване на сделката на Мей.
 
Долната камара на британския парламент може да заседава в петък, ако реши.
БТА