/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей е казала тази вечер на останалите лидери от ЕС, че е готова да приеме по-дълга отсрочка на Брекзит, ако тя може да бъде съкратена (при готовност на Великобритания да напусне съюза), съобщиха представители на Евросъюза, цитирани от Ройтерс.

Ще позволят ли лидерите на ЕС на Лондон да отложи Брекзита при определени условия?

Тя е говорила с останалите 27 лидери на страните членки малко повече от час, преди да напусне залата и да ги остави да вземат решение с колко да се отложи този път Брекзита и дали то ще бъде съпроводено от условия.

Gulliver/Getty Images

Според представителите този път Мей се е представила по-убедително, но в изказването й пак липсвала достатъчно конкретика. "Лидерите имат много въпроси", казаха източниците на Ройтерс.

Меркел ще подкрепи искането на Мей за удължаване на Брекзит

В проекта за заключителен документ на срещата, видян от Ройтерс и който все още може да бъде променен, се казва, че в случай на нова отсрочка "27-те и Еврокомисията (...) ще продължат да се срещат отделно (без Великобритания) на всички равнища и да обсъждат въпроси, отнасящи се до ситуацията след изтеглянето на Обединеното кралство".

Gulliver/Getty Images

Като условие за отлагането на Брекзита лидерите на ЕС щели да поискат от Лондон да се ангажира, че няма да прави спънки в работата на ЕС и "в частност при участие в процеса на вземане на решения".

Междувременно се появиха информации за разногласия между лидерите на Франция и Германия са се появили на срещата за Брекзит в Брюксел. Еманюел Макрон и Ангела Меркел са на различни позиции по въпроса каква отсрочка трябва да се даде на Обединеното кралство за да напусне Европейския съюз.
БТА