Той е лицето на борбата за граждански права в САЩ
По време на Марша към Вашингтон за свобода и работни места, в който участват привържениците на тогавашния президент Джон Ф. Кенеди, д-р Мартин Лутър Кинг успява да събере и своите последователи.

Той изнася станалата популярна 17-минутна реч „Имам една мечта”, която е насочена към всички афроамериканци, жертва на расовата сегрегация, както и желанието им да постигнат американската мечта за свобода и равни права в щатите, предава Voice of America (VOA).

Мартин Лутър Кинг

Д-р Кинг се надява да вдъхнови и поддръжниците си, но и Конгреса на Съединените щати. Речта му се счита за една от най-силните и най-много цитирани в историята на Щатите.

През 2011 г. Службата за национални паркове на САЩ издигна паметник на Мартин Лутър. Той е първият афроамериканец, който има свой мемориал.

Мартин Лутър Кинг
Voice of America (VOA)

Паметникът има и силна символика. Двата големи издигащи се камъка зад д-р Кинг въплъщават отчаянието, а огромният образ на Мартин Лутър носи надеждата, казват от Voice of America (VOA).

По външните краища на главната статуя има цитати на д-р Кинг, който посвещава целия си живот и кариера на борбата за граждански права.

паметник на Мартин Лутър
Voice of America (VOA)


 
Voice of America (VOA)/NOVA