Мария Захарова: На следващата Евровизия да бъде изпълнена песен за Асад
Мария Захарова: На следващата Евровизия да бъде изпълнена песен за Асад / БГНЕС

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова предложи на следващото издание на конкурса Евровизия догодина да бъде изпълнена песен за сирийския президент Башар ал Асад, предаде ТАСС.

Така коментира тя резултата от надпреварата снощи. Първа в Стокхолм се класира украинската представителка Джамала със своята песен "1944", разказваща за депортацията на кримските татари, а руснакът Сергей Лазарев, фаворитът на букмейкърите, остана трети.

"Мисля, че на следващата (Евровизия, домакин на която ще е Украйна,) трябва да се пее за Асад", написа Захарова. Тя дори съчини припев за евентуалната песен: "Асад е кървав, Асад е най-лошият. Дайте ми награда, на която ние можем да сме домакини." ("Assad bloody, Assad worst. Give me prize, that we can host").

На "Евровизия 2016" победи геополитиката, загуби музиката (ВИДЕО)

Триумфът на Украйна на Евровизия без изненада бе приет критично от Русия, отбелязва Франс прес. Няколко гласа в страната се надигнаха, за да осъдят победата на украинската представителка, която определиха като политическа.

"Евровизия 2016 спечелиха не украинската певица Джамала и нейната песен "1944", политиката победи изкуството", заяви Франц Клинцевич, първи заместник-председател на комисията за отбрана и сигурност към горната камара на руския парламент, Съвета на Федерацията. Той призова Русия да бойкотира следващото издание на конкурса, домакин на което ще е именно Украйна.

Украйна ликува с победа на певицата Джамала на Евровизия (ВИДЕО)

"Геополитиката взе връх", коментира лаконично председателят на комисията за външни работи към Съвета на федерацията Константин Косачов. Той изрази опасения, че тази победа може да даде криле на украинските лидери и така да компрометира трудния мирен процес в Източна Украйна.

"По тази причина Украйна загуби", написа Косачов на своята страница във Фейсбук. И се аргументира: "Онова, от което Украйна жизнено се нуждае, е мир. Спечели обаче войната."
Руският таблоид "Комсомолская правда" публикува на своя сайт статия, озаглавена "Как европейското жури открадна победата на Лазарев". Вестникът призовава за отменяне на победата на Джамала с аргумента, че песента на украинката е с политическо съдържание.

След свалянето от власт с протести на проруския президент на Украйна Виктор Янукович през февруари 2014 г., Русия анексира украинския Кримски полуостров. През април същата година избухна конфликт в Източна Украйна между новите прозападни власти в Киев и проруски сепаратисти, в който до момента бяха убити над 9300 души, а повече от 1,5 милиона бяха принудени да напуснат домовете си. Украйна обвинява Русия, че оказва военна подкрепа на бунтовниците. Конфликтът обтегна чувствително отношенията между Москва и Запада.

Източник: БТА